Supermarkten lak aan beloften ‘Beter Leven’-keurmerk

Featured article in Dagblad Metro / Metro Holland (2 February 2016):

In 2013 zijn er afspraken gemaakt: per januari 2016 zou al het vlees bij de grote supermarkten een Beter Leven-keurmerk met ten minste één ster hebben. Inmiddels is deze tijd aangebroken, maar wat blijkt? Bij de Aldi heeft 91 procent van het varkensvlees geen keurmerk. Bij Jumbo en Vomar is dit 60 procent.

Deze teleurstellende resultaten blijken uit onderzoek van Stichting Varkens in Nood. De supermarkten die het het beste doen, zijn Albert Heijn en Lidl, maar ook daar heeft 18 procent nog steeds geen keurmerk. De consument weet bij dit vlees dus niet onder welke omstandigheden de dieren geleefd hebben.

SLECHTE OMSTANDIGHEDEN

Varkens in de bio-industrie hebben het zwaar: ze leven in veel te kleine stallen, met afgeknipte staartjes, moeten te vaak bevallen van kleine biggetjes en krijgen geen of weinig buitenlucht. Om deze leefomstandigheden te verbeteren, riep de Dierenbescherming het Beter Leven-keurmerk in het leven.

Het keurmerk moet consumenten helpen een bewuste keuze te maken bij het kopen van vlees. Het keurmerk heeft drie niveaus die te herkennen zijn aan het aantal sterren dat het vlees krijgt. Eén ster staat hierbij voor een klein beetje een beter leven en drie sterren zou het meest diervriendelijk zijn.

Varkentjes spelen met een blok aan een touw. In Nederland moet er afleidingsmateriaal in de stallen aanwezig zijn, om te voorkomen dat de dieren agressief gedrag tonen naar elkaar toe. Bron: ANP

KWALIJKE ZAAK

Varkens in Nood, een stichting die zich inzet voor betere leefomstandigheden van varkens, vindt het kwalijk dat de supermarkten zich niet aan de afspraken houden. Daarom wil de stichting een kort geding aanspannen. Hiermee hoopt zij dat de afspraken alsnog nagekomen worden.

Volgens het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten, is dit niet aan de orde. Het vlees in de winkels zou wél voldoen aan de eisen van het keurmerk, ook al staat dit niet op de verpakking.

BETER LEVEN?

Varkens voor de slacht krijgen veel te verduren. Ze leven in een ruimte van niet meer dan 0,8 vierkante meter, door een slechte luchtkwaliteit lijden de dieren aan pleuritis en longontstekingen, en het eten is vaak van slechte kwaliteit. Dat zorgt ervoor dat 50 procent van de dieren lijdt aan maagaandoeningen, aldus Varkens in Nood. Bij één ster verbetert de omstandigheid iets, het varken heeft 20 vierkante centimeter meer leefruimte. Bij twee sterren mag het dier ook naar buiten en houdt het zijn krulstaart. Bij drie sterren is de transporttijd gelimiteerd tot een maximum van zes uur transport achter elkaar. Ook moet het dier minstens 1,3 vierkante meter ruimte hebben.

Bron: Radar/Avrotros

In het consumentenprogramma Radar reageert Jumbo dat slagers in de supermarkten niet gecertificeerd zouden zijn om de verpakkingen te voorzien van het Beter Leven Keurmerk. De supermarktketen laat na de uitzending weten dat dit verbod is opgeheven. Zie de hele uitzending van Radar hier.

Deze website is gemaakt met WordPress.com. Creëer nu jouw eigen custom WordPress-website via deze link en ontvang 25$ in credits.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s