Caroline woont met haar familie in een off-grid tiny house van 30m2 | Afl. 2 Het Alternatief

Met je gezin van drie en twee huisdieren op 30m2 wonen. De Vlaamse Caroline zou het niet anders willen. Sterker nog, als het even kan doet ze in de toekomst nóg meer spullen weg en woont ze in een kleine camper om de wereld rond te reizen; maar dat komt later. Voor nu woont ze heerlijk in Alkmaar, op een stukje grond dat ze toegewezen kreeg door de gemeente, samen met vier andere tiny houses. Ik bezocht haar bij haar kleine huisje aan een oever in Alkmaar.

Dit blog is gebaseerd op een podcast-aflevering van Het Alternatief. Beluister de aflevering hier (via Spotify) of hier via Soundcloud.

Als ik de weg afdraai en tussen de bomen doorrij kom ik ineens op een stuk graslandschap terecht. Hier staan vijf unieke huisjes, met allemaal een ander design. Dat ziet er zo leuk uit, dat ik er spontaan een grote glimlach van krijg op mijn gezicht. Als ik mijn auto geparkeerd heb, loop ik via een klein paadje van houtsnippers naar het tiny house van Caroline – die had ik namelijk al meteen herkend van de foto’s. Als ik om het huisje heenloop zie ik aan de voorkant een grote veranda die omringd is door moestuinbakken, een kippenhok en hoge bramenstruiken. Daarachter ligt een sloot. Hier krijg ik een warm welkom van Caroline. Na een korte rondleiding – dat neemt nou eenmaal niet zo veel tijd in met 30m2 – nemen we plaats op de veranda, gemaakt van afvalpallets.

Caroline woont hier sinds december 2018, zelfvoorzienend en samen met haar gezin en huisdieren. Ze komt oorspronkelijk uit België, maar woont in Nederland sinds zij verliefd werd op een Nederlander, haar man Manfred. Samen zijn ze de ouders van hun 7-jarige dochter Lola en delen ze het huis met kat Luci en hond Jul. In eerste instantie reisden Caroline en Manfred samen veel, maar toen Caroline er achterkwam dat ze zwanger was van Lola, besloten ze een huisje te kopen. “We hebben dat vier jaar geprobeerd. We hadden een heel mooi rijtjeshuis met drie slaapkamers, 90m2, voortuin, achtertuin, heel klein, maar het was toch een tuin. Toch voelde dit niet heel fijn. We zaten toch veel binnen, terwijl we altijd graag buiten zijn.”

Volle moestuinbakken. Hier kan het gezin een maand per jaar van eten. Doordat de grond verontreinigd is kan Caroline niet direct in de grond verbouwen.

Bewuster leven

Iemand in de familie ging in een tiny house wonen. Iets wat Caroline zich niet voor kon stellen, zo klein wonen. Maar na een zomer met de fiets rondtrekken door Nederland, veranderde dat. “We hadden alles bij ons in de fietstassen, een tent, kookspullen, slaapmatjes… Het was best wel slecht weer, maar we hebben echt de tijd van ons leven gehad en we voelden ons heel vrij met minder spullen en tóch alles wat we nodig hadden.” Het ontstak een vuurtje bij het gezin. Ze wilden minder groot wonen, dichter bij de natuur en bewuster leven. “Toen dachten we, we gaan ons huis verkopen. We zijn er klaar mee. We gaan in een tiny house wonen.”

Het huis was snel verkocht, maar het tiny house was er zo snel nog niet. “Toen had mijn man een keileuk idee; om in een camper te gaan wonen. En dus hebben we toen een camper gekocht. We zijn we in de buurt van Lola’s school gaan staan en hebben we daar acht maanden in gewoond. Mijn dochtertje kon de hele tijd buiten spelen. Dat was een hele fijne tijd.” Ondertussen werd het tiny house ontworpen door een vriend en een bouwbedrijf ingeschakeld om het uit te voeren.

Caroline met hond Jul op de veranda van haar tiny house in Alkmaar

Standplaats vinden

Het moeilijkste was een plek vinden om het nieuwe paleisje van de familie neer te zetten. “Waar we gingen wonen maakten ons niet zoveel uit. We plaatsten een Facebook-oproep, schreven ons in bij initiatiefgroepen en hielden de website van Tiny House Nederland in de gaten. Toen kwam er een oproep op Facebook langs, dat ze hier op Tiny House Alkmaar nog iemand zochten. Een paar weken later gingen we in gesprek met de bewoners en mochten we komen staan.”

Het stuk grond werd ter beschikking gesteld door de gemeente Alkmaar en het gezin betaalt niets voor de grond. Daarbij komt wel dat ze niet zijn aangesloten, dus geen elektriciteit, geen water en geen riolering. Ook is het project tijdelijk. Na drie jaar kan het zijn dat het gezin weer een nieuw plekje moet vinden. “Dat is onzeker, maar ook wel weer leuk. Wij zien ons in ieder geval niet de rest van ons leven op dezelfde plek wonen.”

Off-the-grid

Het huisje is dus niet aangesloten en dat betekent dat de familie zelfvoorzienend moet zijn in elektriciteit, water en gas. Dat betekent regenwater opvangen, een filtersysteem om het water te zuiveren en zonne-energie. In de zomer kookt het gezin elektrisch op zonne-energie, in de winter gebruiken ze gas. “Je wordt daardoor geforceerd om bewust om te gaan met je elektriciteit en water. In het begin moet je het even onder de knie krijgen, maar na verloop van tijd wordt het een gewoonte en dan is het wel heel fijn. Je bent gewoon heel dankbaar voor wat de natuur je geeft en dat is een mooi gevoel.” Met de aanhoudende droogte komt de familie af en toe in de knel te zitten met hun water. “Dat is het enige dat ik anders had gedaan; namelijk een grotere wateropslag. Nu hebben we in de zomer wel eens heel krap gezeten.”

Met accu’s kan de familie hun zonne-energie opslaan. Zo komen ze eigenlijk nooit tekort. Ze hebben zelfs een wasmachine in huis. Deze kan wel maar op maximaal 30 graden wassen, daarboven kost het té veel energie.

Caroline wilde graag een volwaardige keuken. Achter haar is te zien hoe de eettafel opgeklapt kan worden en in de muur verwerkt is. Hier is ook ruimte voor opslag. Boven de keuken is de overloop te zien met aan beide kanten de slaapkamers.

Eisen

Het Tiny house heeft een beneden- en een bovenverdieping. Beneden is de woonkamer slash keuken slash eet- en badkamer en de bovenverdieping, van maar 1.10m hoog, heeft twee slaapkamers; een voor Lola en een voor Manfred en Caroline. Een van de eisen van het gezin. “We wilden echt dat Lola een aparte slaapkamer had, toch zodat iedereen zijn privacy heeft. Daarnaast hebben wij heel veel hobbyspullen: windsurfen, mountainbiken, klimmen, kamperen, hiken, heel veel. Dus hebben we aan ons huis ook een schuur zitten; Manfred’s mancave is het eigenlijk,” lacht Caroline. Een andere eis was dat het huisje een volwaardige keuken zou hebben, zodat Caroline lekker veel ruimte heeft om te koken. Iets waar ze van houdt. “En we wilden een grote bank, die je kunt ombouwen tot slaapbank, zodat mensen kunnen komen logeren, zoals mijn zusjes uit Antwerpen.” Om water te besparen heeft het gezin een composttoilet.

Moestuin

De tuin staat vol met moestuinbakken, waar vanalles in groeit. Doordat de grond van de gemeente is, mag Caroline niet dieper dan een meter in de grond graven en daarbij komt dat het verontreinigde grond is. Niet geschikt om een moestuin op te groeien dus. Maar, de bakken bieden de oplossing: hier groeien tomaten, sojabonen, aardbeien, zoete aardappel, heel veel kruiden, wilde bloemen en nog veel meer. “De opbrengst verschilt natuurlijk per jaar, maar we kunnen hier zeker één maand van het jaar van eten.”

De familie brengt het grootste deel van de tijd buiten door en misschien is dat ook wel het grootste voordeel voor Caroline én daarmee de reden dat hun huisje van 30m2 niet zo klein aanvoelt. “Eigenlijk zodra ik wakker wordt ben ik buiten. We eten ook vaak buiten, lekker bbq’en en ik heb een soort dutch oven waar ik mee kan koken.” Toch realiseert ze zich dat het huisje een stuk kleiner aan kan voelen als dochter Lola wat ouder wordt. “Misschien dat we dan een kleine caravan erbij kopen, zodat zij haar eigen ruimte heeft. Ik zou dat superleuk hebben gevonden, om op 14-jarige leeftijd in een caravan te wonen. Of we gaan naar de plek waar Lola gaat studeren en zetten daar ons tiny house neer, zodat ze niet op kamers hoeft. Wij zouden dan in een camper gaan wonen en dan kan ze er nog een roommate bijnemen.”

De achterkant van het tiny house met de ondergrondse en bovengrondse wateropslag. Hier bevindt zich ook het filtersysteem en de waterpomp.

Een ding weet Caroline zeker en dat is dat ze niet meer teruggaat naar een ‘normaal’ huis. Ze geniet ontzettend van het wonen in een tiny house. Een plan B heeft ze wel: “Ik moet de rest van het gezin nog even meekrijgen, maar mijn droom is om nog een grote reis te maken met een camper, met nog minder spullen en nog meer vrijheid.” Maar voorlopig zit ze hier nog wel even goed. “We wonen hier supermooi en daar ga ik nu eerst van genieten, maar dromen kan altijd.”

Deze blog is gebaseerd op een gesprek dat ik voerde met Caroline voor de podcast, Het Alternatief. Ik krijg een rondleiding in het tiny house, de tuin en Caroline vertelt me alles over off-the-grid wonen. Beluister de aflevering hier (of zoek naar Het Alternatief op Spotify) of hieronder. Daar kun je ook aflevering 1 beluisteren, waarvoor ik in gesprek ging met Tessa die haar tiny house op wielen, een Volkswagen Crafter, aan het ombouwen is tot permanent huis.

Deze website is gemaakt via WordPress.com. Creëer nu jouw eigen custom WordPress-website via deze link en ontvang 25$ in credits.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s