Tessa bouwt aan haar huis op wielen | Afl. 1 Het Alternatief

De eerste aflevering van Het Alternatief de Podcast staat online! In deze aflevering bezocht ik Tessa in het kleine dorpje Ens in Flevoland, waar zij achter het huis van haar ouders, naast de tulpenvelden bouwt aan de conversion van haar Volkswagen Crafter L3. Iets wat ze liever samen met haar kersverse man Jacques had gedaan, maar COVID-19 had andere plannen. Wat drijft de Nederlandse Tessa en de Zuid-Afrikaanse Jacques om een huis op wielen te betrekken? Waar lopen ze tegenaan bij het ombouwen van de bus en hoe ziet de toekomst, inclusief ingewikkelde visum-constructies, eruit voor dit koppel? Beluister de podcast op Spotify, of lees deel van haar verhaal hieronder.

vanlife
Tessa in haar Volkswagen Crafter

Na een rit door het stille en uitgestrekte Flevoland, in het buitengebied van het dorpje Ens, tref ik Tessa aan achter het huis van haar ouders naast een groot tulpenveld. Tessa is druk met het installeren van de Truma boiler, haar water- en verwarmingssysteem. We installeren ons naast de Truma, nadat ik bijna achterover de bus uitkieper struikelend over het ‘trapje’ van stoeptegels.

“Ik heb toch maar even een trappetje gebouwd om de bus in te komen. Al was het ook wel een mooie ‘squad’ zo’n grote opstap,” aldus een lachende Tessa. “Ik sport bijna niet nu, dus je moet toch wat. Ik stop momenteel al mijn tijd en energie in de bus, dus tijd voor sporten is er even niet.” Eigenlijk zou Tessa samen met Jacques werken aan de bus, haar man. Begin dit jaar zat ze nog in Zuid-Afrika, waar haar man vandaan komt. “En toen kwam Corona. Ik moest naar huis, want mijn visum hield op. In april, voordat ik vertrok, zijn we snel nog even getrouwd”, vertelt Tessa, met inmiddels een licht Engels accent. Drie dagen daarna vertrok Tessa naar Nederland. De bruiloft die gaan ze later nog een keer goed overdoen. Tessa hoopt dat Jacques zich in augustus/september bij haar kan voegen. Tot die tijd werkt ze gestaag door. Met veel plezier.

vanlife conversion volkswagen
Tessa werkt aan de bedrading van haar bus

Mountainbiken en surfen

Tessa en Jacques kochten een Volkswagen Crafter L3. Eigenlijk moest het een L4 zijn – die groter is dan de L3 -. “Wij zaten toen nog in Zuid-Afrika. Mijn vader ging de bus bekijken en hij had niet gezien dat het eigenlijk een L3 was, maar achteraf gezien ben ik heel blij dat het geen L4 is. We hebben meer dan genoeg ruimte.”

En ruimte hebben ze nodig, want de twee hebben veel speeltjes voor hun vele hobby’s. In de garage moeten de surfboards, mountainbikes en gear passen, onder het ruime bed, wat weer een voorwaarde van Tessa was. “Toen hadden we nog even ruzie over de wc en de douche. Of nou ja, vooral de douche. Ik wilde heel graag een douche, vooral omdat we hier ook in de winter in wonen.” Zo vormen ze de bus naar hun eigen smaak.

Emigreren naar Spanje

Ze ontmoetten elkaar in Zuid-Afrika, in het plaatsje Langebaan, ten noorden van Kaapstad, waar ze allebei werkten als kitesurfinstructeur. Sindsdien woonde Tessa in Zuid-Afrika, maar de uitdagingen daar zorgden ervoor dat ze naar Europa besloten te komen. Echter is ook dat nog niet zo makkelijk. “Dat we getrouwd zijn maakt geen verschil. Ik ga daarom eerst emigreren naar Spanje”, een loophole voor Jacques om aan een Schengen-visum te komen. Terwijl ze ‘wachten’ op een visum voor Jacques reizen de twee rond met hun huis op wielen.

Uit mijn gesprek met Tessa komt duidelijk naar voren, wat zij en Jacques aantrekt in het wonen in een bus is de vrijheid. Ze willen samen Europa ontdekken en wie weet waar de reis eindigt. Ze hopen zich uiteindelijk ergens in Europa te vestigen, maar dat is een zorg voor later. “Toen ik vier jaar was zei ik al tegen mijn ouders dat ik de wereld over zou gaan reizen. Dus dat ik op reis wilde, is voor mij altijd al vanzelfsprekend geweest. Pas later merkte ik dat niet iedereen zo dacht. Dat sommigen het ook heerlijk vinden om drie weken op de camping staan in Frankrijk, of in een hotel of huisje. Dat begreep ik eerst nooit, maar nu snap ik dat iedereen moet doen wat hij/zij gelukkig maakt. Dat zie ik met mijn broer, met zijn huisje en drie kinderen, maar mij niet gezien.”

Inkomen

Naast het verbouwen van een bus, runt Tessa haar eigen bedrijf, een reisbureau gespecialiseerd op het gebied van Zuidelijk-Afrika. Net als velen, is Tessa ook hard getroffen door de pandemie, die momenteel door de wereld raast. “Gelukkig hebben alle cliënten aangegeven hun reis naar 2021 over te willen tillen.” Dit werk wil ze onderweg blijven doen. Jacques volgt momenteel een cursus fotografie en hoopt hier zijn geld mee te kunnen verdienen. Ze kunnen onderweg aan het werk als kitesurf- of duikinstructeur en hopen ook geld te kunnen gaan verdienen met hun Youtube-kanaal en Instagram-pagina. Ook zette Tessa een webshop op met duurzame producten. De digital nomads zien alleen maar mogelijkheden.

Eind augustus hopen de twee op pad te kunnen gaan om zo hun droom te kunnen verwezenlijken. Nergens aan gebonden, lekker actief zijn, op de mountainbike en in de zee en vooral proeven van hun vrijheid. Door zonnepanelen te installeren, een douche, wc en verwarming kunnen ze langere tijd off-grid leven.

van conversion vanlife off grid
Raaminstallatie van de bus

Flinke investering

Is dit leven voor iedereen? Volgens Tessa moet je wel zeker weten. “Het is natuurlijk geen huis van een paar ton, maar het is alsnog een flinke investering, zo’n bus.” Alles bij elkaar, als de bus straks helemaal verbouwd is, verwacht Tessa 30.000 euro uit te hebben gegeven. “En als je het wil doen, ga er dan helemaal voor en doe het op jouw manier. Neem je tijd ervoor. Vooral als je er in de winter in zit, denk dan goed na over het vocht, je ventilatiesysteem, je isolatie. Het is wel je huis.”

Eind augustus hoopt Tessa op pad te kunnen. Tot die tijd is ze nog hard aan het werk om haar huis op wielen af te krijgen. Daarna begint het avontuur. Benieuwd hoe het Tessa en Jacques zal vergaan? Of wil je alvast het ombouwproces volgen? Houd dan haar Instagrampagina in de gaten @the_lostvan of bekijk de video’s op https://www.youtube.com/thelostvan.

Wil je Tessa’s hele verhaal horen? Beluister de podcast-aflevering hier.

Het huis op wielen van Tessa en Jacques.

Deze website is gemaakt via WordPress.com. Creëer nu jouw eigen custom WordPress-website via deze link en ontvang 25$ in credits.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s