Aftakeling van milieu gelinkt aan (seksueel) geweld tegen vrouwen en minderheden

Solange Muhawenimana, President of the Kabeza Village Cooperativ
Fotograaf: A. Emmett Boyer, IUCN November 2016

De aftakeling van het milieu, en daarmee van grondstoffen, kan leiden tot (seksueel) geweld tegen vrouwen en minderheden. Dat blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd door natuurbeschermingsorganisatie IUCN.

De competitie die ontstaat door een schaarse en aangetaste grondstoffen, kan vormen van geweld doen toenemen, concludeert de studie. Het gaat daarin onder meer om aanranding, huiselijk geweld en gedwongen prostitutie. Volgens IUCN-directeur Grethel Aguilar laat de studie zien dat aantasting van het milieu desastreuze gevolgen heeft voor voedselzekerheid en veiligheid. Een link die vooralsnog niet werd erkend. “Deze studie benadrukt de noodzaak van aanpak van zowel aftakeling van het milieu, als geweld op basis van gender”, aldus Aguilar.

DSC_0118
Vrouwen van de Densu Oyster Picking Associating (DOPA) tijdens een meeting in Ghana. Bron: IUCN

Doordat er minder grondstoffen beschikbaar zijn, kunnen vooral vrouwen makkelijker geëxploiteerd worden. De studie spreekt van een geval van ‘seks in ruil voor vis’, in delen van Oost- en Zuidelijk-Afrika, waar “vissers weigeren om vis te verkopen aan vrouwen, als zij geen seks met hen willen hebben”. Visvangst in Afrika loopt al jaren terug door overbevissing.

De studie kijkt naar naar connecties tussen geweld op basis van gender en milieu en vergelijkt data van meer dan duizend bronnen en documenten met case studies. Daarin wordt bevonden dat bestaande privileges en machtsstructuren worden versterkt als grondstoffen aangetast worden. Toenemende schaarste van grondstoffen, zorgt ervoor dat vrouwen en meisjes verder moeten lopen om aan voedsel, water of brandhout te komen. Hierdoor lopen ze meer risico om het slachtoffer te worden van geweld of aanranding.

Ook werden er gevallen genoemd van seksuele exploitatie rondom illegale ontbossing en houtskoolhandel, seksuele aanranding en kinderarbeid in illegale visserijen in Zuidoost-Azië en sekshandel rondom illegale mijnen in Zuid-Amerikaanse landen.

Daarnaast ziet IUCN dat milieu- en mensenrechtenactivisten te maken krijgen met toenemend (seksueel) geweld. Vooral vrouwelijke activisten ervaren geweld als poging om hun macht te onderdrukken. Daarnaast ervaren ze ondermijning van hun geloofwaardigheid en status binnen hun gemeenschappen, als middel om andere vrouwen te ontmoedigen om zich aan te sluiten bij de activisten.

Deze studie lijkt te bevestigen dat gemarginaliseerde landen en gemeenschappen grotere gevolgen ondervinden van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

DSC_0152
Een vrouw draagt manden weg van de Densu-riviermonding in Ghana, bron: IUCN

“Milieumisdrijven tasten ecosystemen aan en verergeren bestaande patronen van geweld tegen vrouwen, minderheden en gemarginaliseerde gemeenschappen”, aldus Jenny Springer, hoofd Bestuur en Rechten binnen IUCN.

De studie is onderdeel van een tienjarig project dat zich focust op de relatie tussen gender en milieu.

Deze website is gemaakt met WordPress.com. Creëer nu jouw eigen custom WordPress-website via deze link en ontvang 25$ in credits.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s