Van journalist naar content producer: werken bij Wereld Natuur Fonds

IMG_0917

Werken bij het Wereld Natuur Fonds: een kleine kinderdroom die uitkwam. Als kind verslond ik het ranger-magazine maar al te graag en ik had WWF-knuffeltjes op mijn bed staan. Toen ik de eerste keer het kantoorgebouw binnenliep in Zeist, helemaal duurzaam en in het bos, voelde ik me een beetje als een idolate tiener. Ik kon begin dit jaar aan de slag als tijdelijke content producer in het team Friends4Life; communicatie richting de achterban – dus donateurs en nieuwsbrieflezers. Na het afronden van mijn Master in Milieu, Maatschappij en Duurzaamheid was dit een perfecte switch voor mij: van de journalistiek naar een natuurbeschermingsorganisatie.

Plastic-campagne

Als eerste was daar de Plastic-campagne; een campagne gefocust op het substantieel verminderen van plastic vervuiling en -consumptie. Aan de ene kant door een actieplan op de Koraaldriehoek op te zetten – een van de meest met plastic vervuilde gebieden in de wereld – en daarnaast een bewustzijnscampagne om de Nederlandse consumenten met de neus op de feiten te drukken: het gebruik van plastic móet omlaag. Dit lag helemaal in mijn straatje als fervente oceaanliefhebber.

Mijn werkzaamheden waren het bedenken en maken van creatieve content. Zo maakte ik een serie artikelen; zogenaamde plastic testimonials, bestaande uit interviews met Nederlanders die iets doen om hun plasticgebruik en dat van anderen te verminderen. Ik sprak met Katja Diepstraten die ervoor zorgde dat Kruidvat nu jaarlijks een miljoen minder plastic tasjes verbruikt, Lilly Platt die restaurants aanmoedigt te stoppen met het gebruik van wegwerprietjes en Trashpacker Tijmen, die honderdduizenden Aziaten aanzette om stranden vrij te maken van plastic. Lees hier meer: freethesea.nl.

Nieuwsberichten, rapporten en resultaten

Verder ondersteunde ik de communicatiemanagers op de focusgebieden van WWF: oceanen, bossen, landbouw, zoet water, wildlife conservation and human/wildlife conflict, poolgebieden en klimaat. Ik schreef nieuwsberichten rondom uitgebrachte rapporten, behaalde resultaten en updates of deed interviews met mensen in het veld: natuurbeschermers, projectleiders en wetenschappers. Zo interviewden we drie natuurbeschermers over ‘hun’ gebieden en wat de invloed van klimaatverandering hier zal zijn, naar aanleiding van een nieuw rapport van IPCC (UN International Panel for Climate Change) – lees hier. Of ging ik in gesprek met marien bioloog Rolf Bak die in de jaren 70 de eerste wetenschapper was die data verzamelde van de koraalriffen op Caribisch Nederland – lees hier.

Daarnaast schreef ik content voor e-mailflows voor de achterban, zoals een LifeCycle flow: een serie e-mails die een donateur ontvangt gedurende hun donateurschap. Dit bevatte e-mails op bepaalde jubilea zoals 1, 5, 10 en 15 jaar donateursschap, vernieuwde verjaardagsmails en verrijkingsmails (kloppen je gegevens nog, wat zijn je interesses op het gebied van natuurbescherming). Ook was ik verantwoordelijk voor de maandelijkse nieuwsbrief volwassenen: een verzameling van artikelen betreffende updates, resultaten, actualiteit en campagnes. Voor dit laatste heb ik samengewerkt met e-mail marketeers en data-analisten om onder meer de openingsrate en clickrate te verbeteren.

Be one with nature

Ik kijk met een warm hart terug op mijn tijd bij het Wereld Natuur Fonds, waar ik een kijkje kreeg achter de schermen bij een grote natuurbeschermingsorganisatie. Een organisatie die grote veranderingen door aan het maken is: van traditionele fondsenwerving naar het creëren van een beweging, waarin gedragsverandering en het geven van tijd net zo belangrijk is als geld doneren. De nieuwe slogan Be one with nature, sluit daarop aan: we zijn allemaal onderdeel van de natuur en kunnen niet zonder. En we kunnen allemaal iets doen. Van een focus op wildlife naar ecosystemen en de rol van de mens daarin. Mens en natuur in harmonie, dat is het doel van de organisatie. Lees hier meer over de strategie en aanpak van Wereld Natuur Fonds. Maar, wat mijn tijd zo fijn maakte zijn ook zeker de collega’s, die allen een hart voor de natuur hebben en hier vol passie voor willen strijden.

Toekomst

Voor mij was deze ervaring belangrijk, omdat ik graag ervaring op wilde doen binnen een NGO. Ik kon zien hoe een organisatie op strategische wijze doelen behaald voor natuurbescherming en engagement. Daarnaast kon ik eens meemaken hoe het is om in een agile omgeving te werken.  Met mijn achtergrond in socio-ecologische systemen, was het een interessante tijd om juist nu aan te sluiten bij WWF, waar de rol van de mens in natuurbescherming belangrijker wordt. Mijn werk voor WWF komt nu ten einde, maar ik neem mijn ervaring weer mee in mijn toekomstige opdrachten!

Momenteel ben ik weer een paar maanden in Zuid-Afrika, op zoek naar nieuwe opdrachten als Environmental Journalist en content producer. Ik kijk ernaar uit om weer zelf het veld in te gaan en daar de mooie verhalen te vinden en op te schrijven. Ik begon de journalistiek toch enigszins te missen. Stay tuned!

Deze website is gemaakt met WordPress.com. Creëer nu jouw eigen custom WordPress-website via deze link en ontvang 25$ in credits.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s