Snowboarden en meezingen met The Sound of Music in Salzburg

Featured in Dagblad Metro/Metro Holland (15 January 2016): 

Metroverslaggever Elena van Doorn vloog naar Salzburg voor een miniskivakantie. Maar ook een bezoek aan de stad is de moeite waard.

VOORJAAR IN DE WINTER

Twee keer knikkebollen en ik ben er. De vlucht Amsterdam – Salzburg is zo’n anderhalf uur en doet me in niets denken aan de lange autoritten over kronkelende bergweggetjes en gehannes met sneeuwkettingen, onderweg naar de wintersportbestemming. Ineens bevind ik me in winterlandschap. Alhoewel ‘winter’ een groot woord is. Hier in Oostenrijk lijkt het – net als in de rest van Europa – alsof het voorjaar al is ingezet. Gids Sander pikt me op. Hij rijdt gevaarlijk snel door de korte bochten van het bergachtige Oostenrijkse landschap, richting Sankt Johann im Pongau, onderdeel van de staat Salzburgerland. De bergen zijn groen. Er is weinig tot geen sneeuw gevallen de laatste tijd.

Hoewel tijdens de rit het typische beeld opduikt van de piste als een wit sliertje sneeuw tussen de groene weilanden, valt dit een stukje hoger, op 800 meter waar het Alpendorp gevestigd is, toch mee. Onder aan de piste staat mijn hotel. Dit nodigt uit en dus stap ik nog geen uur later de gondel in naar hoger gelegen gebied. Onder me steken de groene hellingen sterk af tegen de sneeuw op de witte pistes. Offpiste zit er hier nog niet in. Of je moet een bergwandeling willen maken.

ZWETEN IN DE SKILIFT

Gelukkig is het skigebied relatief groot. Ski Amadé, vernoemd naar Wolfgang Amadeus Mozart, geboren in Salzburg, is het twee na grootste skigebied in Europa. Met vijf regio’s van 25 skigebieden en 750 kilometer aan pistes, moet er genoeg sneeuw te vinden zijn om een dagje te vertoeven op het snowboard. En dat is zo. De pistes zijn goed, ondanks dat het een paar graden boven nul is. De zon schijnt volop en het zweet breekt me dan ook uit wanneer ik me de skilift bevind. Salzburgerland heeft de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in het verbinden van alle skigebieden en is daar voor een groot deel al in geslaagd. Dit geeft veel keus en variatie in pistes. Ik beleef een heerlijk dagje snowboarden in de zon, met afwisseling van een hapje en een drankje op de piste. Aan het eind van de dag beginnen steeds meer bruine plekken te verschijnen op de piste. De sneeuw smelt.

(artikel loopt door onder foto…)

salzburg1

ZINGENDE BRITTEN

Salzburgerland is meer dan alleen wintersport. De stad Salzburg biedt de nodige bezienswaardigheden voor een citytrip, maar ook afwisseling met de skipistes. Salzburg is een indrukwekkende stad met als highlights de Mirabelltuinen, het geboortehuis van Mozart, de Dom en de vesting Hohensalzburg dat een panaroma-uitzicht biedt over de stad, met zijn smalle straatjes en grootse pleinen.

De grote gele bussen van The Sound of Music-tour met zingende Britse en Amerikaanse toeristen aan boord vormen een schril contrast met de historische aartsbisdomstad. Toch ben ik ook zo’n toerist, min de gele bus. Als klein meisje stal de familie Von Trapp mijn hart. Ik laat me dan ook met veel plezier door Sander de filmlocaties aanwijzen waar Julie Andrews en de zeven kapiteinskinderen in kleding gemaakt van gordijnen door de stad huppelden.

WINTER IS COMING

Salzburg staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wat zowel een zegen als een vloek is voor de stad. Elke stoeptegel die vernieuwd moet worden, moet sindsdien goedgekeurd worden door UNESCO. Wel behoudt de stad hierdoor zijn authentieke karakter. Dit is terug te zien in de hoofdwinkelstraat Getreidegasse. In plaats van de doorgaans grote schreeuwende reclameborden, zie je hier ijzeren uithangbordjes opgehangen voor de McDonald’s, de Zara’s en Invito’s.

salzburg2

Foto: Mirabelltuinen en uitzicht op de vesting Hohensalzburg

In deze tijd van het jaar kun je om de Mirabelltuinen heen wandelen, je kunt er niet doorheen. Normaal gesproken ligt er nu een meter sneeuw. Hekjes blokkeren de weggetjes door de nu nog in bloei staande tuinen. En ook de pleinen van Salzburg hebben ingepakte fonteinen om ze te beschermen tegen de kou. Hoe warm of hoe groen het er ook is. „De sneeuw zal komen”, dat weten ze hier in Salzburg zeker.

Box: 

VERVOER: VLUCHT AMSTERDAM – SALZBURG

Met een kleine vijftien minuten vertraging vertrekt-ie, de eerste vlucht van Amsterdam naar het Oostenrijkse Salzburg. Easyjet vliegt nu drie keer per week, op vrijdag, zaterdag en zondag van Amsterdam naar Salzburg. Ook Transavia biedt directe vluchten naar Salzburg. Het centrum van de stad ligt 3 kilometer van het vliegveld en is gemakkelijk te bereiken met de trolleybus, die elke 10 minuten vanaf het vliegveld vertrekt.

salzburg3

Foto: De infinity pool

OVERNACHTING: SPORTHOTEL ALPINA

Ik overnacht deze trip in Sporthotel Alpina in St. Johann im Pongau en verheug me vooral op de ‘infinity pool’ op het dakterras. Als ik iets voor zessen binnen kom sloffen op slippertjes en in een badjas van het hotel, krijg ik te horen dat de ‘roof pool’ wel om 18.00 uur sluit. De Oostenrijkse stiptheid gaat boven luxe en dus glijd ik snel het buitenbad in om even over de rand van het dampende bad te kunnen hangen. Ik kijk uit over het al donkere dal van Salzburgerland met hier en daar brandende lampjes. Het is prachtig. En dan wordt er geklopt. De oneindigheid van deze infinity pool geldt helaas niet voor de openingstijden.

Artikel zoals verschenen in Dagblad Metro: 

Snowboardensoundofmusicsalzburgmetroholland

Deze website is gemaakt met WordPress.com. Creëer nu jouw eigen custom WordPress-website via deze link en ontvang 25$ in credits.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s