Mijn thuis voor even: Coffee Bay

Bijna een week zit ik nu in Coffee Bay, een kleine gemeenschap aan de Oost-Kaap van Zuid-Afrika. Het leek me eens tijd worden om te vertellen wat ik hier doe. Twee maanden blijf ik hier om op vrijwillige basis te werken voor Sustainable Coffee Bay, een non-profit organisatie waar ik promotiemateriaal voor maak (schrijf, fotografeer en film).

Het is niet de eerste keer dat ik hier ben. Drie jaar geleden liep ik stage in Kaapstad en toen die stagetijd erop zat, maakte ik een rondreis door Zuid-Afrika. Onderweg maakte ik ook een stop hier, in Coffee Bay. We vierden hier kerstavond met gin-en-tonics op een klif tijdens zonsondergang, daarna een feestmaal om vervolgens Kerst te vieren aan het strand met leftovers van de avond ervoor, wijn en live muziek. Je kunt je voorstellen dat ik verliefd werd op deze plek. Toch zag ik ook dat het een gebied is met uitdagingen.

Hoewel toeristen hier feestvieren achter een hek, heeft de lokale bevolking het moeilijk. Deze provincie is de armste provincie van heel Zuid-Afrika en een groot deel heeft dan ook geen inkomen. Het zou dan ook heel erg verkeerd voelen om hier te vertoeven, ware het niet dat het hostel waar ik verbleef een grootschalig project runt om de gemeenschap vooruit te helpen.

Zo hebben ze een Montessorischool opgezet in het naastgelegen dorp Jonga, voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar om ze voor te bereiden op grade 1 (basisschool). Binnen twee jaar is de school uitgebreid van 5 kinderen naar 58 kinderen. Er is ruimte voor 60 leerlingen. Op school krijgen de kinderen twee voedingsrijke maaltijden, ontbijt en lunch, gesponsord door de Zuid-Afrikaanse overheid.

img_5825

Van hun 6e tot hun 14e jaar gaan de kinderen hier naar de zogenaamde basisschool (Junior secondary school) en daarna, gaan ze naar Senior secondary school (high school). In theorie. In de praktijk komt het erop neer dat de eerste high school hier 30 km vandaan ligt en dat families de kosten voor transport niet kunnen opbrengen. Daarnaast kost het 22,000 rand (ongeveer 180 euro) per jaar om de school te bekostigen. De overheid draagt hier niet aan bij. Sustainable Coffee Bay heeft daarom een sponsorenproject opgezet, waar ze mensen vragen om een kind te sponsoren om naar High School te kunnen gaan. Momenteel worden er 8 kinderen gesponsord.

Een ander groot project dat ze runnen is het Ex Mine Workers Project waarmee ze duizenden randen proberen terug te krijgen die ‘verloren’ zijn gegaan in funds. Zo krijgen de mijnwerkers het geld dat ze nooit betaald hebben gekregen.

Dan hebben ze ook nog een ‘community basket’, een plek waar toeristen hun spullen kunnen doneren aan de gemeenschap. Deze wordt eens per jaar uitgedeeld in een van de vele dorpen rondom in Coffee Bay.

In de twee maanden dat ik hier verblijf maak ik een promotievideo voor het project en schrijf artikelen voor de website. Ik ben vrij om m’n eigen inbreng te geven. Zo werk ik momenteel aan het opzetten van een crowdfunding voor de high school students aangezien er voor hun nog veel te weinig geld binnenkomt.

https://web.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fweb.facebook.com%2Fpeopleofcoffeebay%2Fposts%2F1767074646868081%3A0&width=500

Wat verder losstaat van m’n vrijwilligerswerk hier, is de Facebookpagina People of Coffee Bay die ik net heb opgezet. Geïnspireerd door de Facebookpagina Humans of New York, plaats ik hier foto’s van mensen die werken, wonen en reizen in en door Coffee Bay en vertel ik een klein stukje van hun verhaal. Het idee is dat iedereen een verhaal heeft en op deze pagina wil ik ze een stem geven.

Natuurlijk geniet ik hier ook ontzettend van de brede stranden, ruige kliffen en uitgestrekte heuvellandschap, bezaaid met turquoise rondavels (ronde hutten, kenmerkend voor dit gebied). Ik slaap zelf ook in zo’n rondavel en elke morgen steek ik een rivier over om aan het werk te gaan. Als het eb is loop ik over wat stenen die boven het stroompje uitsteken en bij vloed krijg ik natte voeten – of moet ik omlopen. ‘s Ochtends eet ik mijn ontbijt met uitzicht op zee waar ik grote kans heb walvissen te spotten die zich uitsloven in het water.

Een plek met grote tegenstrijdigheden dus. Ik kijk ernaar uit om de komende tijd meer te weten te komen over deze bijzondere plek!

img_5612

Deze website is gemaakt met WordPress.com. Creëer nu jouw eigen custom WordPress-website via deze link en ontvang 25$ in credits.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s